Sunday, 15 February 2009

Again I lost…huhh

Ntah apalah yang merasuk pemikiran aku semenjak 2 menjak ini. Kadang-kadang fikiranku kacau. Teringat pada kata-kata mareka aku ini pelik, aneh..arghh, macam2 lagi lah. Aku masih kabur. Tercari-cari kehidupan dan jalan yang harus aku lalui. Kadang-kdang aku rasa begitu risau menghadapi waktu beberapa bulan akan datang setelah cuti panjang ini berakhir. Aku rasa gerun apabila saja kakiku melangkah ke bumi Malaysia. Begitu banyak yang harus aku hadapi. Sanggupkah dan mampukah aku menghadapi situasi itu. Arghhh, sekali sekala keyakinan aku hilang dan pandangan aku kembali kabur. Lalu aku kembali merebahkan diri ke katil dan melayani angan-angan indah. Seketika kemudian aku terjerit kecil. Begitu kacau fikiranku tika ini. Novel-novel yang kupinjam dari library 2 minggu lepas terbiar dan belum juga habis kubaca. Tv program pun tidak berjaya menarik minatku ketika ini. Aduhai, kenapakah begini.
Lalu aku sekali lagi menjengah ke dunia maya. Sifatku yang bersahaja, gelak riangku, dan sikapku yang nampak gila2 benar2 berjaya mengaburi kekusutan dan kesakitan yang aku alami. Terpekin aku sendirian. Menangis dalam tawa. Baru aku perasan, sikapku terlalu banyak berubah sejak beberapa bulan kebelakangan ini. Kehilangan membuatkan aku makin tegar membuang dan menghilang. Sendirian aku mengerti semuanya ini. Kelihatan begitu kejam diriku pergi dan terus pergi melenyapkan diri sendiri dalam kekalutan masa dan keadaan. Aku hilang.
Kehadiran sidia dalam hidupku sememangnya membantu memulihkan jiwaku yang semakin hanyut dalam dunia fantasiku. Aku kembali sedar wujudnya dunia realiti. namun kesakitan ini membuatkan aku takut kembali kepada dunia itu. Aku senang dengan fantasiku. Bebas aku berbicara sendirian kerana semuanya milikku. Aku bisa mengatur setiap episod ceritaku. Namun sidia sering menyedarkan aku sakit-sakit realiti harus jua kutempuhi. Oh tuhan aku tak mampu menghadapinya sendirian lagi dan kuharap sidia dapat membimbingku dan menemaniku dalam merintis kembali kehidupanku yang sangat aku rindukan.
Memikirkan mereka-mereka yang mengharapkan aku. Memikirkan mereka-mereka yang membenciku, aku juga terluka, aku juga kecewa seperti kecewanya mereka-mereka padaku. Aku kecewa kerana tidak menjadi seorang sahabat yang mereka harapkan. Kejamnya aku jua membunuh jiwaku sendiri. Menghilangnya aku menambah luka yang tidak bisa aku luahkan dan jiwaku juga terguris setiap kali aku ingin kembali ketawa.
Mengapa harus aku mengenali mereka dan mengapa harus tegarku menghilang lalu selingkuh dalam dunia persahabatan. Adakah kerana setiap kali aku ingin menyayangi mereka, terasa diri diperguna terasa diri dipersia terasa diri tiada dihargai lalu aku bingkas pergi bersembunyi dan menghilang lagi. Ohh tuhan aku juga insan biasa lemah dan tidak punya khudrat melawan takdirmu. Rencana yang kau tetapkan dalam hidupku sesungguhnya ku redha.
Namun aku bersyukur didunia maya penuh penipuan ini di dunia maya penuh pengkhianatan.. oh maaf, didunia maya ini juga aku mengenali sidia dan didunia maya ini juga menjadi medan untukku pertaruh kan jiwa dan berkongsi cerita. Aku bersyukur oh tuhan kerana mengizinkan aku berbicara lagi mengizinkan aku meneruskan kahidupanku walaupun ternyata samar-samar. Err, tidakkah dunia maya ini sebahagian fantasi..arghh, bisa juga menjadi realiti namun akan selamanya menjadi fantasi jika aku akan terus menyepi dalam kelambu fantasi maya ini. Sedikit masa lagi aku punya waktu adakah terus menyepi di kotak maya ini ataupun keluar membuktikan kewujudan diri. Arghhhh, again I lost…

February Snowfall 2009

Seperti hari2 biasa.. aku tak perasan pun kat BBC forecast channel hari tu akn jd heavy snow..huhu..pagi tu my sister dtg kebilik kami kat attic..dia kejutkan aku yg sedang enak melayan mimpi apatah lagi cuaca sejuk. tetap sejuk walaupun heater dibiarkn terpasang sampai pagi. so aku berbungkus je lah pagi tu. lebih kurang jam 9 pagi, aku pun bangun setelah tidurku rasa terganggu dengan bunyi bising niece aku yang sibuk mengejutkan aku. wahh, tak sangka snow yang ku sangka turun seperti biasa tidak pada kali ini. agak lebat dan tidak berhenti2. tertarik jugak aku. so, apa lagi aku terus charge battery digcam aku dan memakai jumper dan mncapai waterproof jacket yg tergantung blkang pintu. aku terus ke dapur untuk bersarapan terlebih dahulu. namun cuaca tidaklah dikatakan terlalu sejuk. agaknya -2 degree kot. aku dah terbiasa dengan temperature begitu sebab itu lah aku tak sangka snow turun pada hari tu. benar-benar tak menyangka sedangkan my sis dah cakap 2 hari yang lalu hari tu akan turun snow yang agak luar biasa seluruh uk. arghh, aku abaikan je sebab aku give up ngan BBC forecast tu. tak semua tepat.
Photobucket
snowfall kali ni dapat dirasai seluruh UK. kalau dulunya certain part of Uk je macam sheffield and scotland. tahun ni agak luar biasa. Hampir 2 dekad Snowfall sebegitu tidak melanda Uk. snowfall kali ni selain dari memberi keseronokan terutamanya kanak-kanak, ia juga memberi kesan buruk kepada ekonomi britain yang sedang menghadapi krisis ekonomi. kerajaan britain juga disalahkan kerana tidak mampu menghadapi situasi masalah salji yang mengakibatkan hampir seluruh pekerja tidak dapat ke tempat kerja. jalan raya juga banyak ditutup. ini juga disebabkan Uk tidak pernah mengalami keadaan ini jadi mereka tidak bersedia untuk menghadapi kesukaran akibat snowfall yang secara tiba-tiba melanda keseluruhan UK.
yuhuu..lepas je bfast, aku naik semula ke attic amik digcam yang dah dicas baterinya serta mengenakan glove yang sesuai. selepas semuanya ready, aku terus keluar untuk merakam snow yang tengah heavy tu. syok juga bermandikan snow walaupun mata aku dah mula berpinar-pinar. aku merakam video dan sekeping 2 gambar. lebih kurang 10 minit, aku masuk kembali kedalam rumah dan terus on9 seperti kebiasaan hari2 ku.

petang tu, kami turun lagi ke backyard. time tu dah ada snowman yang my brther in law buat ngan my nephew kot. so aku just posing je lah kat situ. lebih kurang jam 3 aku ngan my niece ke tempat biasa kegemaran kami kat playground yang tak jauh dari rumah kami. so, kat situ memang view cantik. lagipun time tu maseh tak ramai yang kesitu, so view nampak cantik xde kesan tapak kaki.
Photobucket
mcm hantu daa snowman ni..ekekeke
Photobucket

Photobucket
aku snap lagi pic2 menarik. time tu my niece syok sgt main snow berbaring smpi terjadi peristiwa mnyakitkn hati aku. huhu.. boleh pulak di jatuhkan digcam her mom.
Photobucket
adess, time tu my niece dah macam nak nangis sbb tangan dia dah mula pedih2 akibat terlalu sejuk n glove dia dh mula basah. jadi kerja aku lah nak mencari digcam yang tercicir dalam salji yang tebal tu. cari punya cari habis aku ratakan salji2 tu..huhhh nasib baiklah jumpa. kalau tak abislah niece aku. mujur jugak digcam tu all weather, so still lg function walaupun diselaputi ais hampir 20 minit. lepas kami terus pulang kerumah. sesampainya dirumah, apa lagi duk kat depan heater lah. badan dh mula sengal2 tambah lagi time tu aku demam.


Photobucket
panas2 tp sejuk..ekekeke
keesokan2 harinya, walaupun dah ada sunshine, tapi snow masih lagi tak cair. jadi maseh sempat aku nk posing abis2..hehe..hari tu lebih baik dari semalamnya sebab tak terlalu sejuk. jadi aku tak melepaskan peluang berposing dgn pelbagai gaya. maklumlah ntah bila lagi dpt jumpa snow real mcm ni. yang jadi mangsa niece aku ar. merungut je dia sbb terpaksa jadi photographer aku..ekekeke..

Photobucket

snowgal hasil creativity aku..
skirt dn t-shirt pink sumbangan bear ank buah aku..wakakaka
Photobucket


ohh ye!!! cerita dn ilustrasi disini aku dedikasikn khas tuk Aka & Isya yg berada di Dublin sana.ekekekeke

~lonely garden~

Photobucket

MOOD OF DA DAY

"it's awful" terribly sad but smile as always....demmm.....no need to CRY........

Labels

My fav Sport & Outdoor Brand

  • Columbia Sport Wear
  • Mountain Hardwear
  • Reebok
  • Lowe Alpine
  • Karrimor
  • The North Face
  • 5 ten
  • Adidas
  • Mammut
  • Deuter

Rindu pd rimba itu...

Kurindukan cahaya sikunang-kunang Pelita rimaba hiasan gelap malam Bintang nan bersinar begemerlapan Sang rembulan penerang alam nan gelita Kurindukan mandian air dibukit Kedinginannya menyentuh dalam hati Burung berkicauan berlagu riang Disilah ku miliki kedamaian Rindu.. Cahaya sang rembulan Dingin aingin rimba menyusup dihati Rindu Hembusan sang bayu Buahan meranum pepohon menghijau Merdu suara kicau burung Dinginnya air terjun Ku kembali semula menikmati segala Keindahan Kurindukan saat-saat bahagia Tak mungkin pudar Segar dalam ingatanku Biarku disini, jauh didesa bahagia telah bersemi selamanya.. sIti nurhaliza -rindu

Next Top Plan!!!!!!!!

  • ~Join 4x4 for hunting/fishing n camping santai (weekend activity)
  • ~Candat Sotong / BBQ @ Kapas Island (May)
  • ~Chemerung Waterfall
  • ~Trans Titiwangsa

Followers

Earth Song lyrics (Michael Jackson)

What about sunrise What about rain What about all the things That you said we were to gain... What about killing fields Is there a time What about all the things That you said was yours and mine... Did you ever stop to notice All the blood we've shed before Did you ever stop to notice The crying Earth the weeping shores? Aaaaaaaaah Aaaaaaaaah Aaaaaaaaah Aaaaaaaaah What have we done to the world Look what we've done What about all the peace That you pledge your only son... Did you ever stop to notice All the children dead from war Did you ever stop to notice The crying Earth the weeping shores Aaaaaaaaah Aaaaaaaaah Aaaaaaaaah Aaaaaaaaah I used to dream I used to glance beyond the stars Now I don't know where we are Although I know we've drifted far Aaaaaaaaah Aaaaaaaaah Aaaaaaaaah Aaaaaaaaah Aaaaaaaaah Aaaaaaaaah Aaaaaaaaah Aaaaaaaaah Hey, what about yesterday (What about us) What about the seas (What about us) The heavens are falling down (What about us) I can't even breathe (What about us) What about the bleeding Earth (What about us) Can't we feel its wounds (What about us) What about nature's worth (ooo, ooo) It's our planet's womb (What about us) What about animals (What about it) We've turned kingdoms to dust (What about us) What about elephants (What about us) Have we lost their trust (What about us) What about crying whales (What about us) We're ravaging the seas (What about us) What about forest trails (ooo, ooo) Burnt despite our pleas (What about us) What about the holy land (What about it) Torn apart by creed (What about us) What about the common man (What about us) Can't we set him free (What about us) What about children dying (What about us) Can't you hear them cry (What about us) Where did we go wrong (ooo, ooo) Someone tell me why (What about us) What about babies (What about it) What about the days (What about us) What about all their joy (What about us) What about the man (What about us) What about the crying man (What about us) What about Abraham (What was us) What about death again (ooo, ooo) Do we give a damn
Photobucket
there's no explanation hoe da forest treat my feeling n being my soulmate EVER......
Photobucket
Mountaineering & friendship
memories & Love
Experience & skills
desire & needs

Isi Rimba Tak Ada Tempat Berpijak Lagi :-IWAN FALS-:

Raung buldozer gemuruh pohon tumbang Berpacu dengan isi rimba raya Tawa kelakar badut-badut serakah Tanpa HPH berbuat semaunya Lestarikan alam hanya celoteh belaka Lestarikan alam mengapa tidak dari dulu Oh mengapa, oh ho... Jelas kami kecewa Menatap rimba yang dulu perkasa Kini tinggal cerita pengantar lelah si Buyung Bencana erosi s'lalu datang menghantui Tanah kering-kerontang banjir datang itu pasti Isi rimba tak ada tempat berpijak lagi Punah dengan sendirinya akibat rakus manusia Lestarikan hutan hanya celoteh belaka Lestarikan hutan mengapa tidak dari dulu saja Oh.. Jelas kami kecewa Mendengar gergaji tak pernah berhenti Demi kantong pribadi Tak ingat rezeki generasi nanti Bencana erosi s'lalu datang menghantui Tanah kering-kerontang banjir datang itu pasti Isi rimba tak ada tempat berpijak lagi Punah dengan sendirinya akibat rakus manusia Bencana erosi s'lalu datang menghantui Tanah kering-kerontang banjir datang itu pasti Isi rimba tak ada tempat berpijak lagi Punah dengan sendirinya akibat rakus manusia
end
where shud i go other than dis peaceful places
wat shud i do other than dis nature exploration
it's all bout LOVE n care..

Memories

sedikit memori yg terukir dlm buku memoriku..
Blogger Templates

Jasmine in da Secret Garden

Photobucket
My photo
Hermm..I seorang yg simple n' friendly kot..am into mountaineering n i really lov nature..but i smpn all da stuffs kat i punye website sweet kingkong tu..
Photobucket
~Biarkn ia terbang bebas diangkasa raya..berkicau riang~Photobucket

Got something to say?????


ShoutMix chat widget

Endangered Animal of the Day

MY JOURNEY