Wednesday, 18 February 2009

Adakah aku pencinta alam???? Still thinkin!!!!

Photobucket
Sejak aku kat UK selama beberapa buln ni, baru aku Nampak culture diorang yg totally different la bab2 mnjaga alam sekitar nih. Banyak kedai or hypermarket, lau u all nak beli barang make sure u bwk ur own carry bag la. Lau tak 49P per carry bag..membazir je kan. Better bwk sendiri. Then, lau ade setengah kedai yg guna carry bag pun, nipis je carry bag tu. silap hr bulan leh terburai koyak. Ohh ye, barang plastic pun mahal harganya compare to barang2 kaca. Confuse aku.huhu..btw, aku suka menda macam ni sbb dr Malaysia lagi aku cuba amalkan menda yang sama. Aku gi kedai beli bfast tuk ke tempat keje, aku bawak aku punya Tupperware sendiri.hehe

Jusco and Body Shop pun dan mula memperkenalkan semua ni tapi masih terlalu awal dan aku tak pasti mereka berjaya ke tidak mengubah persepsi masyarakat kita.

Bukan setakat tu, pada pandangan aku mereka kat sini, memang mengamalkan kitar semula. Sebab setiap rumah dekat sini disediakan 2 jenis tong sampah. Satu nya kaler biru untuk recycle punya barang and satu lagi kaler black tuk sampah2 yg tak boleh di kitar semula. Hurmm, terfikir aku sejenak, dulu seingat aku government kita pun ada gak promote menda nih, dah bermacam2 iklan kat TV. Tapi lama-lama menda ni sunyi je. Macam tak dapat sambutan je. Menda macam ni takleh nak salahkan kerajaan semata-mata, mungkin juga tak ada kesedaran dalam diri individu tu sendiri. Takkan la nak jadi mcm Jerman dulu baru nak berubah. Di Jerman dah lama wujud undang-undang khas tentang recycle nih. Bgus betul la masyarakat Jerman nih. So nanti bila pulang ke Malaysia lau boleh aku pun nak teruskan je amalan recycle nih setakat yang termampu.

Selain dari itu, diorang kat sini tak sewenang-wenangnya membuang sampah diorang. Sebab tu lah kat sini ada car boot sale sbb lau diorang nak dispose barang-barang, they need to pay. Then, better lah diorang jual je balik walaupun dengan harga yang sgt murah. Tak pun diorang hantar je kat charity shop. Banyak charity shop kat sini.

Terfikir aku sekali lagi, bilakah masyarakat aku nak berubah persepsi dan bagaimanakah caranya untuk menyedarkan mereka-mereka itu. Aku taknak bercerita tentang kesan buruk pencemaran ataupun global warming. Tu semua membuat aku jadi takut. oh ye aku pun taknak bercerita tentang hutan dan binatang. tu next episod..ekeke..

Tp tu lah orang kita nih standard nye tinggi. Malu maa nak bawak beg sendiri. Malu la nak guna bekal gi tempat keje. Seme nak kena jaga status. Tengok mat saleh, relaks je..huhh….
Dan pesanan terakhirku kpd kalian dan juga diri aku sendiri, kita maseh punya waktu so please take care alam kita which is actually our home..PROTECT ENVIRONMENT!!!
Photobucket


1 comment:

  1. nice...aku sgt sokong pe y ko cterkn ni..i know..even goverment kempen or advertise still our masyarakat xsedar..pointless..da main reason y aku kenal pasti cos our civilization...org bertamadun corak pemikiran diorg sgt len..kritis..thinkin skill our comunity zero..dats y de diff between negare maju n membangun..org y maju kbykn amalkn +ve thinking..n de kesedaran diri cos diorg nk maju..senang cter..slagi tak terhantuk slgi tu xsedar..kte still de mse but takot xsempat cos byk dh berlaku lately..berdoa jelah..

    ReplyDelete

lov ur comment honey!!!

~lonely garden~

Photobucket

MOOD OF DA DAY

"it's awful" terribly sad but smile as always....demmm.....no need to CRY........

Labels

My fav Sport & Outdoor Brand

  • Columbia Sport Wear
  • Mountain Hardwear
  • Reebok
  • Lowe Alpine
  • Karrimor
  • The North Face
  • 5 ten
  • Adidas
  • Mammut
  • Deuter

Rindu pd rimba itu...

Kurindukan cahaya sikunang-kunang Pelita rimaba hiasan gelap malam Bintang nan bersinar begemerlapan Sang rembulan penerang alam nan gelita Kurindukan mandian air dibukit Kedinginannya menyentuh dalam hati Burung berkicauan berlagu riang Disilah ku miliki kedamaian Rindu.. Cahaya sang rembulan Dingin aingin rimba menyusup dihati Rindu Hembusan sang bayu Buahan meranum pepohon menghijau Merdu suara kicau burung Dinginnya air terjun Ku kembali semula menikmati segala Keindahan Kurindukan saat-saat bahagia Tak mungkin pudar Segar dalam ingatanku Biarku disini, jauh didesa bahagia telah bersemi selamanya.. sIti nurhaliza -rindu

Next Top Plan!!!!!!!!

  • ~Join 4x4 for hunting/fishing n camping santai (weekend activity)
  • ~Candat Sotong / BBQ @ Kapas Island (May)
  • ~Chemerung Waterfall
  • ~Trans Titiwangsa

Followers

Earth Song lyrics (Michael Jackson)

What about sunrise What about rain What about all the things That you said we were to gain... What about killing fields Is there a time What about all the things That you said was yours and mine... Did you ever stop to notice All the blood we've shed before Did you ever stop to notice The crying Earth the weeping shores? Aaaaaaaaah Aaaaaaaaah Aaaaaaaaah Aaaaaaaaah What have we done to the world Look what we've done What about all the peace That you pledge your only son... Did you ever stop to notice All the children dead from war Did you ever stop to notice The crying Earth the weeping shores Aaaaaaaaah Aaaaaaaaah Aaaaaaaaah Aaaaaaaaah I used to dream I used to glance beyond the stars Now I don't know where we are Although I know we've drifted far Aaaaaaaaah Aaaaaaaaah Aaaaaaaaah Aaaaaaaaah Aaaaaaaaah Aaaaaaaaah Aaaaaaaaah Aaaaaaaaah Hey, what about yesterday (What about us) What about the seas (What about us) The heavens are falling down (What about us) I can't even breathe (What about us) What about the bleeding Earth (What about us) Can't we feel its wounds (What about us) What about nature's worth (ooo, ooo) It's our planet's womb (What about us) What about animals (What about it) We've turned kingdoms to dust (What about us) What about elephants (What about us) Have we lost their trust (What about us) What about crying whales (What about us) We're ravaging the seas (What about us) What about forest trails (ooo, ooo) Burnt despite our pleas (What about us) What about the holy land (What about it) Torn apart by creed (What about us) What about the common man (What about us) Can't we set him free (What about us) What about children dying (What about us) Can't you hear them cry (What about us) Where did we go wrong (ooo, ooo) Someone tell me why (What about us) What about babies (What about it) What about the days (What about us) What about all their joy (What about us) What about the man (What about us) What about the crying man (What about us) What about Abraham (What was us) What about death again (ooo, ooo) Do we give a damn
Photobucket
there's no explanation hoe da forest treat my feeling n being my soulmate EVER......
Photobucket
Mountaineering & friendship
memories & Love
Experience & skills
desire & needs

Isi Rimba Tak Ada Tempat Berpijak Lagi :-IWAN FALS-:

Raung buldozer gemuruh pohon tumbang Berpacu dengan isi rimba raya Tawa kelakar badut-badut serakah Tanpa HPH berbuat semaunya Lestarikan alam hanya celoteh belaka Lestarikan alam mengapa tidak dari dulu Oh mengapa, oh ho... Jelas kami kecewa Menatap rimba yang dulu perkasa Kini tinggal cerita pengantar lelah si Buyung Bencana erosi s'lalu datang menghantui Tanah kering-kerontang banjir datang itu pasti Isi rimba tak ada tempat berpijak lagi Punah dengan sendirinya akibat rakus manusia Lestarikan hutan hanya celoteh belaka Lestarikan hutan mengapa tidak dari dulu saja Oh.. Jelas kami kecewa Mendengar gergaji tak pernah berhenti Demi kantong pribadi Tak ingat rezeki generasi nanti Bencana erosi s'lalu datang menghantui Tanah kering-kerontang banjir datang itu pasti Isi rimba tak ada tempat berpijak lagi Punah dengan sendirinya akibat rakus manusia Bencana erosi s'lalu datang menghantui Tanah kering-kerontang banjir datang itu pasti Isi rimba tak ada tempat berpijak lagi Punah dengan sendirinya akibat rakus manusia
end
where shud i go other than dis peaceful places
wat shud i do other than dis nature exploration
it's all bout LOVE n care..

Memories

sedikit memori yg terukir dlm buku memoriku..
Blogger Templates

Jasmine in da Secret Garden

Photobucket
My photo
Hermm..I seorang yg simple n' friendly kot..am into mountaineering n i really lov nature..but i smpn all da stuffs kat i punye website sweet kingkong tu..
Photobucket
~Biarkn ia terbang bebas diangkasa raya..berkicau riang~Photobucket

Got something to say?????


ShoutMix chat widget

Endangered Animal of the Day

MY JOURNEY